autorski tomik wierszy "Na krawędzi"
powrót do strony głównej witrynyinformacje o autorze witrynyPodziękowaniaprzejście do galeriiprzejście do działu z filmamiprzejście do działu z artykułamiprzejście do działu z moją poezjąprzejście do działu z moimi opowiadaniamiprzejście do działu z opisami szlakówporadnik górołazamini blog - aktualnie u mniesprzętrecenzje książekkonkursyBaza schronisk górskichTomik - "Na krawędzi"dział z zasobami do pobrania i linkamikontakt
powrót do strony głównej artukułów  artykuł: "Termosy - zachować ciepło zimą..."       19.01.2013   strona: 1 / 2 
artykuł do pobrania jako PDF (spakowany w Zip-ie)
strona 1 strona 2 strona następna
Jeszcze nie tak dawno, tego typu artykuł byłby całkowicie zbędny...dlaczego? Ponieważ jeszcze dwadzieścia pięć lat temu na rynku polskim, jak i „bratnich socjalistycznych krajów” wybór wśród termosów turystycznych, o których będzie niniejszy artykuł, ograniczał się wyłącznie do jednego i tego samego rozwiązania, różniły się one tylko pojemnością, materiałem pokrycia i kolorem... technicznie jednak wszystkie były wykonane na tej samej zasadzie, szklany wkład o podwójnych ściankach z lustrem wewnątrz, poszycie zewnętrzne, prosty korek i to wszystko...

Notabene rozwiązania takie do dziś nie zniknęły całkowicie z rynku, wciąż można je nabyć na bazarach, oraz rzadziej w hipermarketach. Zapewne też większość ze starszych wyjadaczy górskich choć raz miała przykrą z nim związaną przygodę, gdy to w zimie, podczas pośliźnięcia się i upadku usłyszał charakterystyczny „brzdęk”... dźwięk który przy splocie niekorzystnych warunków mógł być zwiastunem poważnego niebezpieczeństwa. Każdy z nas bowiem wie jak cennym jest ciepły napój podczas silnych mrozów, czasem nie tylko rozgrzewając, ale ratując życie.

Termosy starego typu posiadały szereg istotnych wad, w tym ta podstawowa, wysoka wrażliwość na uderzenia. Były również znacznie cięższe niż obecne, oraz mniej praktyczne. Jednego czego nie można było im odmówić to dobra izolacja cieplna, dobrze wykonany utrzymywał długo i skutecznie zawarty w nim napój w wysokiej temperaturze, czy niskiej temperaturze.

Dziś...
Z czasem, gdy postęp w kształtowaniu i łączenia blach osiągnął wyższy poziom, oraz pojawiło się wiele nowych, lekkich i nierdzewnych stopów, termosy szklane zostały wyparte przez metalowe, których działanie zasadniczo oparte jest na tej samej zasadzie z jedną zasadnicza różnicą – stosowany wcześniej szklany wkład, zastąpiony został podwójnymi ściankami z metalu, pomiędzy którymi zamknięta została próżnia techniczna spełniająca* funkcję izolatora, dokładnie tak samo jak we wcześniejszych szklanych wkładach. Próżnia używana jako izolator charakteryzuje się tym że pozostaje ona obojętna na przewodnictwo termiczne, zapobiegając wypromieniowaniu ciepła na zewnątrz, oraz wymianie ciepła pomiędzy ściankami.

Dawne szklane termosy
Współczesne termosy wykonane z metalu i tworzyw sztucznych
Co ciekawe współczesne metalowe termosy maja gorszą zdolność izolacji w stosunku do wcześniejszych, rodzi się więc pytanie dlaczego wszyscy czołowi producenci zajęli się produkcją właśnie tego typu termosów, dlaczego tak skutecznie wyparły one wcześniejsze modele z rynku outdoorowego? Odpowiedź jest nader oczywista ze względu na ich wytrzymałość. Metalowe termosy są znacznie trwalsze i odporniejsze na uderzenia, od modeli wcześniejszych. Warto również wiedzieć że każdy termos ma zdolność nie tylko do utrzymywana wysokiej temperatury, ale również niskiej.

Korek – pięta achillesowa...
Bez względu na jakość wykonania korpusu termosu, użytych do tego materiałów, piętą achillesową każdego termosu jest jego zamknięcie... to od niego głównie dziś zależy skuteczność termosu, jego praktyczność, trwałość, oraz wygoda użytkowania. Jest to najsłabsze ogniowo w budowie każdego termosu.

Na rynku dominują współcześnie termosy wyposażone w korki automatyczne, posiadające mechanizm „Clik On/Off” (lub inaczej nazywane Quick Stop). Korki tego typu wyposażone są w  dodatkowy przycisk w górnej części umożliwiając nalanie napoju przez jego otwarcie (przyciśnięcie) bez konieczności odkręcania całego korka. Rozwiązanie to w teorii zmniejsza powierzchnię przez którą wyparowuje się ciepło podczas nalewania napoju, jak i znacznie ułatwia użytkowanie termosu, pozwalając nalać napój nawet w grubych rękawicach, co może być dość trudne w przypadku korków wykręcanych bez rzeczowego systemu. Można by więc pomyśleć że rozwiązanie to jest idealne... teoretycznie tak, jednak praktyka jak to często bywa wygląda już nieco inaczej.

Skomplikowany system uszczelek, sprężyny, oraz wewnętrznych mechanizmów spustowych, jest równocześnie niezwykle podatny na awarie i właśnie to on dość szybko zawodzi. Bardzo często termos łapie „przecieki” spod korka właśnie wokół guzika Clik On/Off. Jest to to cecha nader często występująca w tanich hipermarketowych termosach, w przypadku ich nabywania właśnie na poprawne funkcjonowanie korka należy zwrócić szczególną uwagę.

Do produkcji korków w tanich termosach używa się zazwyczaj niskiej jakości materiałów, tudzież tworzyw sztucznych, co skutkuje tym że bardzo szybko ruchome elementy korka ulegają wypracowaniu, a uszczelki odkształceniu, co oczywiście staje się przyczyną jego przeciekania, oraz powoduje szybką utratą izolacji termicznej. Nieco lepiej wygląda to w przypadku drogich termosów renomowanych producentów, którzy używają materiałów wysokiej jakości, co bezpośrednio przekłada się na dłuższy bezawaryjny czas użytkowania, nie zmienia to jednak nadal faktu iż jest to część narażona na najszybsze zużycie.


Większość tanich modeli termosów wyposażona jest w korek automatyczny, wykonanych z niskiej jakości tworzyw, o małej wytrzymałości i słabej jakości wykonania
Dlatego od pewnego czasu widać tendencję producentów do powrotu do wcześniej stosowanych rozwiązań, tudzież prostego wkręcanego korka, którego prosta budowa zapewnia o wiele większą bezawaryjność, jednak równocześnie utrudniając otwarcie go w rękawiczkach, oraz zwiększając powierzchnię parowania napoju po otwarciu termosu.

Właśnie na kanwie rozwiązania tego dylematu powstało również inne, coraz częściej spotykane w droższych modelach rozwiązanie gdzie korek posiada podwójny gwint. Pierwszy zakręca korek na korpus termosu, drugi przez stosunkowo lekkie przekręcenie otwiera niewielką szczelnie poprzez którą można nalać napój. Korki tego typu noszą nazwę One Twist. Ich charakterystyczną cechą budowy jest również szerszy, wystający na kilka milimetrów poza obrys szyjki termosu rant, co znacznie ułatwia uchwycenie korka w rękawicach. Sądząc po skuteczności, oraz bezawaryjności tego rozwiązania, spodziewać się należy że z czasem wyprą one korki automatyczne. Renomowani producenci są tak pewni skuteczności tego rozwiązania że termosy wyposażone w korku One Twist, bardzo często posiadają gwarancję szczelności korka określanej nazwą – Leak Proof.
Rozwiązaniem problemów cieknących korków automatycznych zdają się być coraz popularniejsze korki wkręcane One Twist. Korki takie prócz zalet związanych z trwałością i szczelnością, posiadają szeroki rant umożliwiające łatwe otwarcie termosu nawet w rękawicach.
Podział termosów...
Nie wszyscy wiedzą że również wśród termosów turystycznych istnieje podział ze względu na zastosowanie. Podział ten jest bardzo prosty, pierwsza grupa są to termosy przeznaczone do przenoszenia napojów pitnych, drugie są to termosy zaprojektowane do przenoszenia żywności, tudzież zup, gulaszów, etc... zastosowanie pierwszej grupy, jak i ich wygląd został opisany powyżej, toteż przejdę od razu do opisania grupy drugiej – termosów spożywczych.

Termosy takie najczęściej są odróżnialne od przeznaczonych do przenoszenia napojów na pierwszy rzut oka. Wynika to z funkcji, która determinuje ich wygląd, modele takie są więc najczęściej niższe, szersze, bardziej przysadziste, z szerokim wlewem, co zapewnia łatwość jego napełniania, jak i korzystania z niego, a co ważne umożliwiając również umieszczenie w nim potraw o większych wymiarach, jak klopsy i tym podobne. Nie byłoby to możliwe w przypadku zastosowania wąskiego wlotu jak w termosach pitnych. Modele takie najczęściej posiadają tez najprostsze i najbardziej niezawodne zamknięcie, opisany powyżej korek wkręcany, który często równocześnie pełni funkcję drugiego naczynia, w którym można spożyć posiłek.
Przykłady termosów na żywność. Modele takie zazwyczaj posiadają niską, przysadzistą budowę, oraz szeroki wlew co umożliwia przenoszenie w nich większych potraw. Praktycznym dodatkiem do nich jest również nakręcane na górę (czasem również spód) naczynie w którym można spożyć posiłek.
strona 1 strona 2 strona następna
powrót do strony głównej artukułów  prawa autorskieCC - Attribution Non-Commercial Share Alike by Sebastian Nikiel artykuł do pobrania jako PDF (spakowany w Zip-ie)
ocen - skomentuj
Mój kanał informacyjny RSS
strona głównao mniepodziękowaniagaleriafilmyartykułypoezjaprozaszlakiporadnik górołazau mniesprzętrecenzjeKonkursyschroniskaTwórczość wydanazasoby-linkikontakt