„Tanie kontra drogie – Kubki Termiczne”
Nałamach witryny zamieszczam najczęściej artykuły i opisy
sprzętówbędących tańszą alternatywą wobec drogich markowych,
tudzież„etykietowych” produktów. Ba, cały dział„Poradnik Górołaza”
poświęcony jest temuzagadnieniu. Ma to swoje głębokie korzenie w mojej
niechęci wobecprzesadnie windowanych cen produktów, których realnykoszt
wytworzenia nijak ma się do ceny z jaką zderzamy się w sklepie.
Jednak
abym nie okazał się tak całkiem stronniczy i aby nie pomyślanoże
odgórnie wszystkie takie produkty wrzucam do jednego woramarketingowej
sieczki, dziś dla zdrowej równowagi artykułwychwalający przewagę
produktów markowych nad ich tanimizamiennikami.
Rzecz
dotyczyć będzie coraz popularniejszych kubków termicznych.Akcesorium
nie tylko przydatnego, ale w pewnych (np. zimowych)okolicznościach wręcz
niezbędnego. Ich zalet trudno nie docenićrównież i w domu, gdyż to za
ich pomocą można zminimalizowaćkonieczność podgrzewania w kuchence
mikrofalowej kawy, czy wędrowaniaco po chwilę do kuchni w celu
zaparzenia ciepłej herbaty.
Ogólnie zasady technologii – markowe kubki termiczne:
Większość
liczących się graczy na rynku outdoorowym posiada dziś w swejofercie
naczynia termiczne, w tym kubki, termosy na napoje i zupy. Żebynie
wyliczać ich wszystkich wymienię jedynie kilka z nich: Trmite,Coleman,
Alpine, Salewa, Fjord Nansen, Brugo… Bez względu na to ojakiej firmie
mówimy w większości przypadków technologiawytwarzania samego kubka, jest
zbliżona, lub wręcz taka sama.Różnice sprowadzają się zazwyczaj do
materiału, wykończenia,oraz do zasady budowy zamknięcia kubka.
Kubki
wykonane są najczęściej z wysokiej jakości stali
szczotkowanej,aluminium, czasem również tworzyw sztucznych łączonych
wróżnych proporcjach z metalem, oraz samych tworzyw sztucznych(kubki
przeznaczone do użytkowania w kuchenkach mikrofalowych).
Bez
względu jednak na to z jakiego materiału zostały wykonane posiadająone
podwójne ścianki, pomiędzy którymi pozostawiono pustąprzestrzeń, tworząc
w ten sposób komorę izolacyjną którautrzymuje napój wewnątrz naczynia
przez długi czas w zadanejtemperaturze, jako że ciecz nie ma
bezpośredniego kontaktu ztemperaturą powietrza na zewnętrzną. Jednak aby
taka komora mogłaspełniać swe zadanie i sama nie stała się
przewodnikiem ciepła musi onauniemożliwiać poruszanie się cząsteczek
powietrza, dlatego najczęściejkomory te są próżniowe (pozbawione
powietrza), w wyniku czegostają się doskonałym izolatorem.
Dla
podniesienia skuteczności takiego rozwiązania bardzo częstoproducenci
wykonują swoje kubki z jednego fragmentu metalu, czytworzywa, poprzez
metodę głębokiego tłoczenia, lub odlewów(tworzywa sztuczne). Dbają
również o wysoką jakość spoinzamykających komory. Takie rozwiązania
sprzyjają wysokiej skutecznościkubków termicznych, które potrafią
utrzymać ciepło napojuprzez wiele godzin.
Piętą
achillesową każdego z kubków tego typu jest zamknięcie. Towłaśnie przez
nie tracona jest największa ilość ciepła, to ononajbardziej radykalnie
wpływa na skuteczność naczynia termicznego.