„Tanie kontra drogie – Kubki Termiczne”

„Tanie kontra drogie – Kubki Termiczne”

Grudzień 17, 2018 0 By nikiel

Nałamach witryny zamieszczam najczęściej artykuły i opisy sprzętówbędących tańszą alternatywą wobec drogich markowych, tudzież„etykietowych” produktów. Ba, cały dział„Poradnik Górołaza” poświęcony jest temuzagadnieniu. Ma to swoje głębokie korzenie w mojej niechęci wobecprzesadnie windowanych cen produktów, których realnykoszt wytworzenia nijak ma się do ceny z jaką zderzamy się w sklepie.

Jednak abym nie okazał się tak całkiem stronniczy i aby nie pomyślanoże odgórnie wszystkie takie produkty wrzucam do jednego woramarketingowej sieczki, dziś dla zdrowej równowagi artykułwychwalający przewagę produktów markowych nad ich tanimizamiennikami.

Rzecz dotyczyć będzie coraz popularniejszych kubków termicznych.Akcesorium nie tylko przydatnego, ale w pewnych (np. zimowych)okolicznościach wręcz niezbędnego. Ich zalet trudno nie docenićrównież i w domu, gdyż to za ich pomocą można zminimalizowaćkonieczność podgrzewania w kuchence mikrofalowej kawy, czy wędrowaniaco po chwilę do kuchni w celu zaparzenia ciepłej herbaty.

Ogólnie zasady technologii – markowe kubki termiczne:
Większość liczących się graczy na rynku outdoorowym posiada dziś w swejofercie naczynia termiczne, w tym kubki, termosy na napoje i zupy. Żebynie wyliczać ich wszystkich wymienię jedynie kilka z nich: Trmite,Coleman, Alpine, Salewa, Fjord Nansen, Brugo… Bez względu na to ojakiej firmie mówimy w większości przypadków technologiawytwarzania samego kubka, jest zbliżona, lub wręcz taka sama.Różnice sprowadzają się zazwyczaj do materiału, wykończenia,oraz do zasady budowy zamknięcia kubka.

Kubki wykonane są najczęściej z wysokiej jakości stali szczotkowanej,aluminium, czasem również  tworzyw sztucznych łączonych wróżnych proporcjach z metalem, oraz samych tworzyw sztucznych(kubki przeznaczone do użytkowania w kuchenkach mikrofalowych). 

Bez względu jednak na to z jakiego materiału zostały wykonane posiadająone podwójne ścianki, pomiędzy którymi pozostawiono pustąprzestrzeń, tworząc w ten sposób komorę izolacyjną którautrzymuje napój wewnątrz naczynia przez długi czas w zadanejtemperaturze, jako że ciecz nie ma bezpośredniego kontaktu ztemperaturą powietrza na zewnętrzną. Jednak aby taka komora mogłaspełniać swe zadanie i sama nie stała się przewodnikiem ciepła musi onauniemożliwiać poruszanie się cząsteczek powietrza, dlatego najczęściejkomory te są próżniowe (pozbawione powietrza), w wyniku czegostają się doskonałym izolatorem.

Dla podniesienia skuteczności takiego rozwiązania bardzo częstoproducenci wykonują swoje kubki z jednego fragmentu metalu, czytworzywa, poprzez metodę głębokiego tłoczenia, lub odlewów(tworzywa sztuczne). Dbają również o wysoką jakość spoinzamykających komory. Takie rozwiązania sprzyjają wysokiej skutecznościkubków termicznych, które potrafią utrzymać ciepło napojuprzez wiele godzin.

Piętą achillesową każdego z kubków tego typu jest zamknięcie. Towłaśnie przez nie tracona jest największa ilość ciepła, to ononajbardziej radykalnie wpływa na skuteczność naczynia termicznego.